Allt material på den här webbplatsen är skyddat i Upphovsrättslagen (1960:729) och får inte användas utan tillstånd. Med material menas:
Html-kod, sidlayout och färgkombinationer är inte skyddat enligt upphovsrättslagen.
Upphovsrätt på Internet.
Att kopiera mångfaldiga och distrubera är något som blivit väldigt lätt i dagens samhälle Med datorer och Internet sker detta explosionsartat. Men vad är det för lagar som gäller. Har jag rätt att kopiera datorprogram? Får jag använda bilder, texter mm som jag hittar på Internet hur jag vill? Nej inte riktigt det finns något som heter upphovsrätt.
Upphovsrätten ger författare, konstnärer, kompositörer, fotografer, illustratörer, programerare m.fl. en ensamrätt till deras verk. Upphovsmannen har bl.a. rätt att förbjuda kopiering av sitt verk. En av orsakerna till detta är att upphovsmannen ska kunna få igen de investeringar som görs i produkten. Den ensamrätt som upphovsrätten ger skapar alltså förutsättningen för att upphovsmännen ska få betalt. Detta regleras av Upphovsrättslagen.
I första kapitlet av Upphovsrättslagen kan man läsa följande:
1 § Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket oavsett om det är
1. skönlitterär eller beskrivande framställning i skrift eller tal,
2. datorprogram,
3. musikaliskt eller sceniskt verk,
4. filmverk,
5. fotografiskt verk eller något annat alster av bildkonst,
6. alster av byggnadskonst eller brukskonst, eller
7. verk som har kommit till uttryck på något annat sätt.
Till litterära verk hänförs kartor, samt även andra i teckning eller grafik eller i plastisk form utförda verk av beskrivande art. Vad som i denna lag sägs om datorprogram skall i tillämpliga delar gälla även förberedande designmaterial för datorprogram.
Det finns inte någon speciell lagstiftning för upphovsmannarätt på Internet utan samma lagar gäller böcker, fotografier, tavlor datorprogram musik etc. oavsett hur det publiceras. Med andra ord så gäller Upphovsrättslagen oavsett om verket publicerats på Internet eller i någon annan form.
Författare, konstnärer, kompositörer och andra som skapar litterära och konstnärliga verk har tidsbegränsade ensamrätter till dessa. Rättigheterna uppstår automatiskt i och med att verket har skapats och varar normalt till 70 år efter upphovsmannens död. För att upphovsrättslagen ska kunna skydda ett visst verk ställs alltså inga formalitetskrav. Ingen registrering krävs för att upphovsrättslagen ska kunna tillämpas (till skillnad från t.ex. patenträtt och varumärkesrätt).
Verket måste dock uppfylla grundläggande krav på originalitet och utgöra resultatet av ett skapande (detta kallas för verkshöjd), något som bedöms från fall till fall. Detta får till följd att innehållet på en webbsida är skyddat av Upphovsmannarätten men inte layouten dvs. HTML koden. Om det inte är så att layouten är väldigt originell. Men texten, bilder mm på sidan är skyddade och kan med andra ord inte kopieras hur som helst.
Upphovsrätten handlar inte om författarens rätt till ett fysiskt exemplar av en bok eller konstnärens rätt till den fysiska tavlan. Boken eller tavlan ägs förmodligen av andra personer som köpt exemplaren. Upphovsmannen har däremot rätt till den intellektuella produkten som boken och tavlan utgör exemplar av, vilket till viss del inskränker köparens möjlighet att använda de fysiska verken.
Ett verk är skyddat i 70 år efter upphovsmannens död. Men när skyddstiden för ett verk har gått ut står det var och en fritt att utnyttja verket i vilken form som helst. Men inte hur som helst. Om ett verk vars skyddstid gått ut utnyttjas på ett sätt som kränker "den andliga odlingens intressen", t.ex. när klassisk litteratur ges ut på ett sätt som innebär en grov vandalisering av verket eller när konstverk återges på ett sätt som inte har med konstnärlig ansvarskänsla att göra, har domstol emellertid rätt att förbjuda sådant utnyttjande enligt det s.k. klassikerskyddet (51 § URL). Meningen är att ingripanden bara ska kunna göras mot återgivanden som verkar grovt stötande för allmänheten. Ingripande kan ske först sedan återgivandet har ägt rum eller när det äger rum. Censur får alltså inte förekomma.
För att få rätten att använda sig av ett verk innan skyddstiden gått ut måste man komma överens med upphovsmannen om detta. Ofta får man detta mot en viss ersättning eller att upphovsmannen ger sitt tillstånd till användandet.
Som upphovsman behöver jag inte registrera mitt verk någonstans för att det ska bli upphovsrättsligt skyddat. I och med att ett verk som visar tecken på originalitet har skapats, uppnår det verkshöjd och upphovsrättslagen blir tillämplig. I digitala sammanhang kan det ändå vara av värde att man använder sig av den internationellt kända copyright-symbolen © för att på så sätt påminna om att tillstånd krävs för att utnyttja verket. Men symbolen är inget formellt krav för att upphovsrätten ska gälla.
Finns det några verk som upphovsmannarätten inte reglerar?
I Upphovsrättslagen kan man läsa följande:
9 § Upphovsrätt gäller inte till
1. författningar,
2. beslut av myndigheter,
3. yttranden av svenska myndigheter och
4. officiella översättningar av sådant som avses i 1-3.
Men man har alltid rätt att kopiera ett verk för enskilt bruk. D.v.s. kopiera ett fotografi för att ha själv, kopiera en text som jag ska läsa själv eller säkerhetskopiera ett program. Med enskilt bruk menas inte att lägga ut verket på en hemsida.
Upphovsmannarätten ger mig rätt att kopiera ett verk för personligt bruk.
12 § Var och en får framställa enstaka exemplar av offentliggjorda verk för enskilt bruk. Exemplaren får inte användas för andra ändamål.
Det är med andra ord viktigt att ha upphovsrättsinnehavarens samtycke vid publicering på en webbsida (t.ex. fotografens tillstånd för bilder eller författarens tillstånd för text) eftersom det innebär att verket görs tillgängligt för allmänheten. För att undvika missförstånd bör samtycket vara dokumenterat.
Utan tillstånd får man citera ur någon annans verk inom ramen för god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet. Det anses vara god sed att ange upphovsmannen och att citatet används för att understryka den egna framställningen.
Lagtexterna är hämtade från SFS nr: 1960:729 Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. I nästa kolumn finns länkar till de webbsidor som information om upphovsmannarätten har hämtats från.
Javisst, men du måste ha tillstånd från upphovsmannen. Med begreppet bild avses normalt konstverk, illustrationer, teckningar, måleri och fotografier. Vänd dig till BUS (Bildkonst Upphovsrätt Sverige) som kan hjälpa dig att identifiera okända bilder.
Är konstverket ett fotografi (t.ex. ur en bok eller tidning), måste du ha tillstånd från fotografen eller dennes bildbyrå, även om det är en ren avfotografering utan egen självständig verkshöjd.
För att identifiera rättighetshavare – kontakta BLF (Bildleverantörernas Förening). Observera att du inte får använda bildkonst du hittat på Internet, annat än för helt privat bruk, om det inte uttryckligen framgår i anslutning till bilden / fotografiet upphovsrätt saknas.
Att bryta mot upphovsrätten kan leda till att man döms till böter och/eller fängelse i max 2 år.
Hur stora böter man får beror givetvis på hur grovt brottet varit, fast lagen säger att "den som utnyttjar ett verk ska gälda ersättning utgörande skäligt vederlag för utnyttjandet".
Har brottet dessutom begåtts med avsikt eller med grov oaktsamhet så ska bötesbeloppet inte bara omfatta vederlaget för utnyttjandet, utan även omfatta ersättning för lidande eller annan skada.
Ja, i och med att du med "råd eller dåd" främjar en brottslig handling kan du dömas för medhjälp till upphovsrättsintrång.
Om du vet eller borde kunna förstå att din länk används för att folk t.ex. ska ladda ner olagligt material så hjälper du med din länk till att en olaglig handling begås. Dvs, trots att du själv inte begår något egentligt brott så har du med din länk medverkat till att brott begås.
Skulle du länka till en sajt där man kan anta att du inte på något sätt haft till avsikt att man skulle begå en olaglig handling, så är det föga troligt att ett medverkandeansvar uppstår.
Dokument om upphovsrätt från regeringskansliet:
Länkar till sidor som behandlar upphovsrätten:
http://www.copyswede.se
http://www.javascript.nu/copy.shtml